-

ABD'nin eski Başkanı Trump'ın azil davasının başlamasına saatler kaldı

ABD'de 6 Ocak'ta yaşanan kanlı Kongre baskınının ardından ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın azli için açılan davanın bugün ABD Senatosu'nda başlaması beklenirken, davaya...

ABD'nin eski Başkanı Trump'ın azil davasının başlamasına saatler kaldı
09 Şubat 2021 - 21:40 - Güncelleme: 09 Şubat 2021 - 21:40
ABD'de 6 Ocak'ta yaşanan kanlı Kongre baskınının ardından ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın azli için açılan davanın bugün ABD Senatosu'nda başlaması beklenirken, davaya saatler kala hazırlıklar devam ediyor.

ABD'de 6 Ocak'ta başkent Washington DC'de bulunan Kongre Binası eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri tarafından basılmış, yaşanan olayda 6 kişi hayatını kaybetmişti. Kanlı baskından sorumlu tutulan Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak'ta Temsilciler Meclisinde kabul edilmiş ve azil metni Senatoya gönderilmişti. Metnin Senatoya gelmesinin ardından Trump'ın yargılanması için hazırlıklar başlatılmıştı.

Trump'ın azil davası çerçevesinde ilerleyen süreçte jüri olarak görev alacak Senato üyelerinin yemin işlemlerinin tamamlanmasının ardından Cumhuriyetçiler, davanın düşmesi için dün 75 sayfalık bir brifing yayınlamış, fakat bu brifing Demokrat savcıların birçok eleştirisine hedef olmuştu. Demokratlar yayınladıkları 5 sayfadan oluşan brifingde ise Trump'a yönelik, "Bir ABD Başkanı tarafından şimdiye kadar işlenmiş en ağır anayasal suç" ifadelerini kullanmıştı.

Senato'nun, Trump'ın azil davası çerçevesinde Azil Maddesi'ni oylaması için toplanmasına saatler kaldı.



AZİL DAVASINDA NELER BEKLENİYOR

Trump'ın azli için açılan dava hususunda toplanacak olan Senato'da dava sürecine yönelik atılacak ilk adımlar açıklandı. Bugün ilerleyen saatlerde başlaması planlanana Trump'ın azil davasının, yargılamanın anayasaya uygunluğu hakkında 4 saatlik bir münazaranın gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Münazaranın ardından ise yargılamanın anayasaya uygunluğunu onaylamak adına oylama ile devam edilmesi planlanıyor. Dava öncesi oylamada ise Meclis, herhangi bir şahit talebinde bulunmadı.



TRUMP'IN AZİL DAVASI 14 ŞUBAT'A ERTELENEBİLİR

Trump'ın azil davası öncesi yaşanan gerginliğe rağmen hazırlıklara ara vermeyen Senato tarafından bugün açıklanan kararda, hazırlıkların tamamlanamaması ve Senato'nun azil maddesinin onaylamamış olması halinde, Azil Mahkemesi'nin 14 Şubat tarihinde yeniden toplanacağı ifade edildi.

Aynı zamanda Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile Demokrat Senatörler arasında bu sabah, oylamada şahitlerin olmaması halinde oylamada son kararın 14 ve 15 Şubat tarihinde tamamlanması hakkında bir konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Dava sürecinde henüz tanık talep etmeyen Meclis Azil Yöneticileri ise, Trump ekibi tarafından sunulan argümanları çürütmek için tanık ifadesine ihtiyaç duyulması durumunda, hazırlıklı olmak adına bu seçeneği korumaya devam ediyor. Oylamada, Trump ekibinin ne kadar zaman harcayacağının belli olmaması nedeniyle zamanlama konusunda net bir açıklama yapılmazken, Trump'ın ekibinin sahip olduğu 16 saatin tamamını kullanmaması bekleniyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum