-

Ağbaba: "Yeni iktidar olmuş gibi sürekli reform paketi açıklıyorlar"

CHP Esnaf Masası, Doğu turuna Batman’da devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde 10 milletvekili ve parti meclisi üyesinden oluşan heyet, CHP Batman il örgütüyle esnaflar başta olmak üzere ticaret sanayi odası, meslek örgütleri ve STK’ları ziyaret edecek.

Ağbaba: "Yeni iktidar olmuş gibi sürekli reform paketi açıklıyorlar"
20 Mart 2021 - 07:58

CHP Esnaf Masası, Doğu turuna Batman’da devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde 10 milletvekili ve parti meclisi üyesinden oluşan heyet, CHP Batman il örgütüyle esnaflar başta olmak üzere ticaret sanayi odası, meslek örgütleri ve STK’ları ziyaret edecek.

Şırnak ziyareti kapsamında ilk olarak CHP Batman İl Başkanlığına giden CHP heyeti, burada basın toplantısı düzenledi. CHP’li Veli Ağbaba, basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Batman’da her iki kişiden biri işsiz

“Beş günden beri bölge yurttaşlarımızı dinliyoruz. Batman, Türkiye’nin en yoksul şehirlerinden biri, işsizliğin en yüksek olduğu şehirlerden biri. Resim işsizlik oranının Mardin, Şırnak ve Batman’da yüzde 30,9 olduğunu görüyoruz ama gerçek rakamların yüze 50’lere ulaştığını biliyoruz. Bir ülkede, bir şehirde her iki kişiden biri çalışamıyorsa bunun sürdürülebilir bir yanı yoktur. Kısa çalışma ödeneğinin sanki salgın bitmiş gibi kaldırılacağı söyleniyor. Buranın bir diğer önemli meselesi GAP, bir çiftimiz ’47 yaşındayım, tüm projeler yapıldı ama GAP 46 yıldır hala bitmedi’ dedi. Elektrik problemi de bölgede yoğun şekilde hissediliyor. Batman bölgenin en büyük şehirlerinden biri ama iktidar hiç buraya bakmıyor. 500 yataklı bir hastanenin yapılacağı sözü verilmişti ama 200 yatağının inşaatı hala devam ediyor, Batmanlılar hastaneden de umudunu kesti. 620 bin nüfuslu Batman’da 1000 kişiye bir doktor düşüyor.”

Yeni iktidar olmuş gibi sürekli reform paketi açıklıyorlar

“İktidar önce insan hakları eylem planını, ardından ekonomik reform paketini açıkladı. Bunlara bakınca sanki bunu açıklayanların Pazar günü seçim olmuş, yeni iktidar olmuş gibi açıklama yaptığını görüyoruz. 19 yıldan beri ülkeyi yönetiyorlar, hala paket açıklıyorlar. İnsan hakları eylem planı, ülkede insan haklarının olmadığının itirafıdır. Ekonomik reform paketinin açıklanması da ekonominin çöktüğünün itirafıdır. İnsan hakları eylem planı açıklandı; Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü, HDP’ye kapatılma davası açıldı, soruşturmalar başlatıldı. 13 kadın tempo tuttular diye gözaltına alındı. Bu sabah ise İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan gözaltına alındı. İnsan hakları eylem planını açıklamasalardı herhalde herkesi içeri alacaklardı. Öztürk Türkdoğan’ın gözaltına alınması, insan hakları savunucularına gözdağı vermektir.”

Türkiye’nin gerçek gündemi yoksulluk, konuşulan konu ise dokunulmazlıklar

“Türkiye’nin gerçek gündemi işsizlik, yoksulluk, tarımın bitmesi, her iki gençten birinin işsiz kalması, üniversite mezunu işsizler, 17 milyon insanın sosyal yardımlarla geçinmesi, çiftçinin 132 milyar lira borçlu olması, çiftçinin traktörünün icralık olması, iflas eden esnaf sayısı… Batman’da 452 esnaf kepenk kapattı. Geçtiğimiz yıl 122 bin 170 esnaf kepenk kapattı. KOBİ’lerin toplam borcu 853 milyar lira. Vatandaşların bankalara olan borcu 844 milyar lira. 34 milyon vatandaş borçlu. Gerçek işsizlik 11,2 milyon. Pandemide gelir kaybına uğrayan insan sayısı 7,2 milyon. Ücretsiz izne çıkarılan insan sayısı 2,5 milyon. Kısa çalışma ödeneği alan kişi sayısı 1,3 milyon. Konuştuğumuz konu ise dokunulmazlıkların kaldırılması.”

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi milli iradenin gaspıdır

“Gergerlioğlu’nun vekilliği en küçük ortak Perinçek’in önerisi, küçük ortağın talebi ve Erdoğan’ın talimatıyla düşürüldü. Erdoğan 2015’te ‘parti kapatılması teklif dahi edilemez’ diyordu. İnsan gerçekten hayret ediyor. Şimdi bir partiyi kapatmaya çalışıyorlar. Tam bir tezat. HDP yöneticileri İmralı’daki görüşmelerle suçlanıyor. Eğer bu suçsa yargılanması gereken başka insanlar da var. Erdoğan’dan MYK’sına parti yöneticilerine, yandaş yazarlara kadar hepsinin açıklamaları var. Bu beyler şimdi Türkiye’nin gerçek gündeminden, ekonomiden habersiz, andımızı unutturan MHP’ye kongre hediyesi veriyorlar. Aradan 4 seçim geçmiş, yıllar önceki Kobani olaylarıyla HDP’yi susturmaya çalışıyorlar. Bu süreçte Ekrem İmamoğlu’na ceza veriliyor. Büyükşehir belediye başkanlarının yetkisi tırpalanıyor. Belediye şirketlerine yönetim kurulu üyesi atamayı başkanın elinden alıyor. Kayyum politikasında da durum aynı; halk sandığa gidip oy vermiş, başkan seçmiş. Bunlar beğenmediği için kayyum atıyorlar. Esas paralel yapı bu kayyumların olduğu yerlerde var. Tüm bunlar milli iradenin gaspıdır.”

Kamuoyu Franco’cu anlayışı bugün kimin temsil ettiğini iyi biliyor

“Bahçeli dün ‘beşinci kol’ diyerek partimize hakaret ediyor. Beşinci kol faaliyetleri faşist Franco’nun yıldırma politikasıydı. Beşinci kol faaliyetini kimin yaptığı bugün açık. Franco’nun anlayışı bugün kime daha yakın, bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bugün bütün anketler gösteriyor ki Cumhur İttifakı hiçbir koşulda yüzde 40’ları geçemiyor. Türkiye ekonomik buhranda, vatandaşın gündemini siyasi mühendislik yaparak değiştirmeye çalışıyorlar, seçim kazanmaya çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye perişan, bu seçimi almaları mümkün değil.”

Büyük ekonomist Erdoğan Türkiye’yi yüksek faizde dünya yedincisi yaptı!

“Büyük ekonomist, fahri doktoralı Erdoğan ne diyordu ‘faiz sebep enflasyon netice’ diyordu. Faiz şimdi yüzde 19 oldu. Merkez Bankası politika faizini yüzde19’a yükseltti. Dün faiz sıralamasında 10. sıradaydık, bugün uyandık 7. ülkeyiz. Türkiye’nin bulunduğu sıralamada Venezuela, Zimbabve, Arjantin, Yemen, Liberya, Suriye ve Kongo var. Ekonomimizin ligi bu. Türkiye ekonomisinin düze çıkabilmesi için iktidarın değişmesi şart. Yüksek faiz, yüksek enflasyon, yüksek işsizlikle baş başayız. Faizi artırmasa döviz kuru artacak. Faizi artırsa yatırım yapılamayacak. Ülkeyi bir kısır döngü içerisine soktular. Tek adam rejiminden bu yana; Kişi başı milli gelir son üç yıldan bugüne 2 bin 97 dolar eridi. 83 milyon vatandaş, her yıl ortalama 699 dolar gelir kaybetti. Yani son üç yılda, her ay insanların cebinden 435 TL aldılar Tek adam rejiminin her ayında 58 dolar, yani 435 TL fakirleştik. Damadı ne yapmıştı? 128 milyar doları harcadılar. 128 milyar dolarla 4 tane GAP biterdi.”

Esas paralel yapı, Doğu’da kayyum atanan şehirlerde var

“Çarkçı bir anlayışla karşı karşıyayız. Mısır’ın, Libya’nın iç işlerine niye karıştınız? Mavi Vatan dediler; Doğu Akdeniz oradaki bütün haklarımızı bunlar yüzünden kaybettik. Bugün zayıfsak bu kişiliksiz dış politika nedeniyle böyle. Dış politikaları böyle, iç politikaları da aynı şekilde. Türkiye’de iki yönetim şekli var; bir seçimle gelip seçimle devam edenler, iki kayyum politikası. Hakkari’de bölgenin tamamında halk sandığa gidip oy vermiş; bunlar beğenmemiş kayyum atamış. Esas paralel yapı buralarda Hakkari’de, Batman’da var.  Esas paralel yapıyı şimdi de İstanbul’da, Ankara’da Millet İttifakının kazanmış olduğu belediyelerde uygulamaya geçmek istiyorlar. Bunlar şirkete niye adam atamaya çalışıyorlar biliyor musunuz; bir, danışman ve makam aracı alıyorlardı; iki o şirketlerde para yiyorlardı. Şimdi musluk kesildi ve şirketlerin yönetim kuruluna AKP kendi adamlarını koymak istiyor. İstanbul’u yediler, Ankara’yı yediler, Türkiye’yi yediler doymadılar yakında Ankara Belediyesine şirketlerine Ankara’yı parsel parsel satan Ankara’nın trolü Melih Gökçek’e verirlerse şaşırmayın. Bu yönetim iktidarda kalamayacak; demokrasiyi savunan herkesle birlikte 2023’e giderken Türkiye’yi tekrar aydınlığa çıkaracak ve tekrar demokrasiyi hukuku egemen kılacağız. Türkiye işsizin olmadığı, insanların aç kalmadığı, aç kaldığı için intihar etmediği bir Türkiye’yi tekrar kuracağız.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum