-

Enflasyonda yükseliş eğilimi devam ediyor

Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TCMB eski başkanı Naci Ağbal’ın görevinden alınıp yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinden sonra yeni tartışma faizlerin indirilip indirilmeyeceği olmuştu.

Enflasyonda yükseliş eğilimi devam ediyor
03 Nisan 2021 - 09:58

Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. TCMB eski başkanı Naci Ağbal’ın görevinden alınıp yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinden sonra yeni tartışma faizlerin indirilip indirilmeyeceği olmuştu. Hükümet ve TCMB yetkilileri bu tartışmaya enflasyon %5 hedefine düşene kadar sıkı para politikasından taviz vermeyeceğiz açıklamalarıyla son noktayı koymuştu. Bu açıklamaların ardından kurlarda tekrar düşüş görülürken BİST100’de yükseliş yaşanmış yabancı çıkışını durdurmak ve içeride güven tazelenmek istendi.

Dünya genelinde ise enflasyonda artış devam ediyor. FED,ECB,BOJ ve BOE gibi dünyanın en önemli merkez banklarının para basması arz yönlü enflasyonu tetiklerken vatandaşların bu paraları tüketimi dökmesi de harcama kanlıyla talep enflasyonu yaratmaktadır. Dünya artan petrol fiyatları, gıda fiyatları ülkemizde de enflasyonda yukarı yönlü baskıyı artırmakta.

Ayrıca kurun birimli etkileri enflasyona yukarı yönlü etki yaparken TCMB’nin de para basması arz yönlü enflasyon yaratmakta. Son dönemde Londra’da swap faizlerinin yükselmesi ve Türkiye’nin CDS puanının 475’lere yükselerek 6 Kasım tarihi civarına yaklaşması içerde henüz normale dönülmediğini gösterirken kısa vadede sıcak para akışına dikkat çekmektedir.

Bundan sonraki süreçte muhtemelen faizler gündemde kalmaya devam edecekken Türkiye’nin benzerlerine göre hala en yüksek reel faizi vermekte olduğunu görüyoruz. Türkiye % 2.90 reel faiz verirken bize en yakın ülke konumunda Güney Afrika’nın % 0.58 reel faiz verdiğini görüyoruz.

Mart ayı enflasyonunun % 16.20 civarına yükseleceğini tahmin ediyoruz. Sol üst grafikte Şubat ayı enflasyonunun % 15.61 gerçekleştiğini izliyoruz. Böylelikle artan enflasyon oranı bizim reel faizlerimizi % 2.40 seviyesine kadar geriletebilir. Haziran ayına kadar enflasyonda yükseliş beklentimiz devam ederken bu reel faizlerin daha da geri çekilmesine yol açacaktır. Bu yüzden kısa vadede bir faiz değişikliği (indirim yada artırım) beklemiyoruz. Merkez Bankası 200 baz puan faiz artırdığı toplantının, toplantı metnini  enflasyondaki gelişmeleri şöyle özetlemişti:

Merkez Bankası, yıllık gıda enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yavaşlayabileceği yönünde sinyal verdiğini söylerken önümüzdeki iki ayda enerji grubu yıllık enflasyonunun bir önceki yıldaki düşük baz nedeniyle belirgin şekilde yükseleceğini belirtti. Banka ilaç fiyatlarındaki artışın Mart ayına sarkan kısmının daha yüksek olacağı ve diğer temel mal enflasyonunu olumsuz etkilemeye devam edeceğini vurgularken ham petrol ve endüstriyel metal fiyatları yükselmeye devam ettiğinden enflasyonda yukarı yönlü baskı unsuru yaratabileceğini kaydetti. Bazı Kurul üyelerinin ise enflasyon beklentilerindeki yüksek düzeylere bağlı olarak bireysel kredi talebinin halen güçlü seyrettiği değerlendirmesini yineledi. Merkez Bankası enflasyonun %5 seviyesine düşene kadar sıkı para politikası duruşuna devam edeceğinin altını çizdi.

Mart ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda % 1.04’te oluşurken yıllık beklenti % 16.11’de oluşmakta.

İTO’nun dün yayınladığı 2021 Mart ayında İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre; perakende fiyatlar bir önceki aya göre % 1,13, toptan fiyatlar ise % 3,10 oranında arttı. 2020 Mart ayına göre 2021 Mart ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren perakende fiyatlarda  artış oranı yıllık bazda % 16,37, toptan fiyatlarda artış oranı ise % 17,67 olarak gerçekleşmiştir.

Geçen yılın aynı döneminde en çok Sağlık kalemi artarken en fazla ulaştırma kaleminin düştüğü görülmekte.

Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun yıllık bazda % 16.20 geleceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonda bu ay gıda ve konut fiyatlarındaki yükselişle birlikte ulaştırma kaleminin baz etkisinin sonucuyla artış yaşanacağını düşünmekteyiz. Yine enflasyonda en yüksek artışı sağlık kaleminden görebiliriz. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz.

Kısa vadede Haziran’a kadar enflasyonda bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir.

Diğer merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makas olacaktır. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Şubat ayında % 27.09 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 11.48 iken (27,09-15,61= 11.48) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda kısa vadede enflasyondaki düşüş beklenenden daha uzun sürebilir.

Piyasa beklentilerimize gelince  İtalya ve Fransa’NIN ARDINDAN Avrupa ülkelerinde korona virüs vaka sayılarındaki artış yeni kapatmaları zorlarken ABD borsalarında kar satışları yaşanma ihtimalini de ön plana çıkartmakta. Artan enflasyon etkisi varlık sınıflarından çıkışları hızlandırabilir. Bu bağlamda BİST100’de 1445 seviyesi kırılmadığı sürece 1200 beklentimiz devam etmektedir.1445’in üzerinde tekrar alımlar görülebilir. Kur tarafında ise kısa vadede dolar endeksinin etkisiyle aşağıya doğru düşüş görüyoruz. Bu etkinin çok üzün sürmesini beklemiyoruz. Hem borsadaki çıkış hem enflasyondaki artışla birlikte Usd/Try’de 8.00- 7.70 arasından tekrar yukarı doğru yükseliş başlayabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda 1445 seviyesi çok kritik. Bu seviyenin üstünde alış baskısı bu seviyenin altında satış baskısı ön planda olacaktır.

Aşağıda 1400 seviyesinin altında önce 1360 ve arkasından 1275 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1445 direncinin kırılması halinde önce 1475 ve arkasından 1530 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda  şu anda USD/TRY’de 8.46-7.11 bandında bir hareket oluşumu var. Küresel bazda dolar endeksinin değer kaybetmesi kurda aşağı yönlü baskı yarattı ancak bu eğiliminin artması için kurun 8.00’in altında kalıcı olması gerekmekte. Önümüzdeki dönemde hem yurtiçi hem yurtdışı gelişmeleri kurun yukarı doğru hareket edebilme ihtimalini daha çok ön plana çıkarıyor.

Aşağıda 8.00 seviyesinin kırılması halinde önce 7.70 ve arkasından 7.20’lere doğru düşüş görülebilir.

Yukarıda ise  8.46 seviyesinin üzerinde önce 8.85 ve arkasından 9.30’a doğru alımlar güçlenebilir.

 

Kaynak Acar Menkul-Onur Altın

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum