-
Mahmut ABİŞ

Mahmut ABİŞ

[email protected]

Kori Koruna Coronavirüs..

24 Mart 2020 - 17:32 - Güncelleme: 24 Mart 2020 - 17:43

Çin’in Vuhan Kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkileyen Covid-19 (Korona virüs ) salgını dünya gündemine oturdu..Dünya ülkeleri salgının ilk ortaya çıktığı Çin ile sınırlı kalacağını düşünmüş olacak ki çokta umursamadılar. Açıkçası bu bağlamda Çin’i kaderine terk ettiler. Ancak salgın Çin ile sınırlı kalmadı ve her yere yayıldı. Salgının yayılmasıyla tüm dünyada dengeler bir anda değişti. Ülkeler, virüsün yayılmaması için yapılabilecekleri tartışa dursun virüs, bir iki aylık zaman zarfında tüm dünyayı sarıp sarmaladı. Yazılı ve görsel medyada ve sosyal paylaşım sitelerinde virüsten kaynaklı dramatik görüntüler paylaşıldı. Dünya ekonomisi ve psikolojisi bir anda alt üst oldu.

Ülkemiz Covid-19 (Korona virüs ) salgınını Çin’de ilk ortaya çıktığı tarihten iki ay sonra tanıdı. İlk ölümlü vaka gerçekleştiğinde bizlerde durumun ciddiyetinin farkına vardık. Alınan önlemler ve kısıtlamalar ile salgını en az kayıpla atlatmak için yoğun bir çalışma içerisine girdik. Özellikle Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA’nın toplumu anlık bilgilendirici beyanları ve alınması gereken önlemler noktasında samimi uyarıları tüm toplum tarafından beğeni topladı, topluyor.Alınan önlemler içerisinde,okulların tatil edilmesi,65 yaş üzeri vatandaşların sokağa çıkmasının kısıtlanması,insanların bir  araya geldiği çeşitli meslek gruplarının iş yerlerinin  kapatılması vb. önlemler nispeten etkili oldu. Tabi burada salgının yayılmaması için esas sorumluluk bizlere düşüyor.”Evde Kal” “Evde Hayat Var” gibi uyarılara kulak asıp yetkililerin salgının etkisini minimuma indirmeleri için onlara yardım etmeliyiz. Can siper hane bir şekilde yoğun bir tempo ile çalışan sağlık çalışanlarının verdikleri emeklere saygı duymalı, sevdiklerimiz için, güzel yarınları yaşamak için duyarlı davranmalıyız.

Erzurumluların bir deyimi vardır; kori koruna ölmeyelim”diye. Şimdi tamda kori koruna ölmemek için sabırlı davranmalı ve açıklanan önlemlere harfiyen uymalıyız.

Şimdi tamda yaşama sıkı sıkıya sarılmak isteyen yaşlılarımız için, hayatının baharında olan çocuklarımız için kori koruna ölmemeliyiz. Umutlarımızı bir virüse kurban etmemeliyiz. İtalya’nın, Çin’in ve İran’ın içinde bulunduğu durumu görüp bundan ders çıkarmalıyız.

Hayatımız bir virüse kurban edilecek kadar ucuz olmamalıdır. Sorumsuzluğumuzun faturası sorumlu davrananlara çıkarılmamalıdır. İdeolojilerimizin farklılığı bu önlemlerin önüne geçmemeli, hep birlikte mücadele etmeliyiz. Ölümün bayılmak olmadığı gerçeğinde birleşmeliyiz.

Önlem alıp, takdiri Allah’a bırakmalıyız.

Evde  Hayat..

Dışarıda ölüm var..

Tercih bizim…

Tercih sizin..

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum