-
Nihat GÖKSU

Nihat GÖKSU


Umudumuz İşsizlik Sigortası

02 Ocak 2009 - 00:00

Ülkemizdeki ekonomik  kriz özellikle emekçi sınıfını acımasızca vurdu. Bu dönemde ne yazık ki; işsizlik sigortası gibi çok komik rakamlarla teselli bulmaya çalışıyoruz. Emekçi sınıfına bu parayı da vermemek  için tabiri caizse kırk dereden su getirten  anlayışı kınıyorum !!! Bir nevi olsun işsiz kalanların yaralarına ilaç olabileceği düşüncesiyle bu yazımda işsizlik sigortasına nasıl başvurulacağı ve işsizlik sigortasına hak kazanmanın şartlarını ele alacağım.
 
 İş kanununda İşsizlik Sigortasına Hak Kazanma Şartları
 
İşsizlik sigortası hizmetlerinden, işsizlik sigortası kapsamındaki bir iş yerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizler faydalanır.
 
       Ayrıca  işsizlik sigortasından yaralanabilmek için işsizlerin, hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primini ödemiş olmaları ve işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde işveren tarafından düzenlenmiş olan İşten Ayrılma Bildirgesi ile Türkiye İş kurumuna şahsen başvuruda bulunarak iş almaya hazır olduklarını bildirmeleri gerekir.
 
İşsizlik sigortasına sigortalı yüzde 1,işveren yüzde 2, devlet yüzde 1 oranında prim ödüyor. İşçinin sigortalılık durumunun herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda; o ana kadar, işçiden ve işverenden kesilmiş bulunan işsizlik sigortası primleri ile devlet katkı payı iade ediliyor. İşsizlik ödeneğine hak kazanan sigortalı işsizler, işsizlik ödeneğinin yanı sıra Genel Sağlık Sigortası yatırılması, iş gücü piyasası ve mesleki eğitim alanında danışmanlık hizmeti, meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi, yeni bir iş bulma hizmetlerinden yaralanıyor. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak bulunan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanıyor. İşten ayrılmadan önceki son 3 yıl içerisinde;600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün,900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün,1080 gün ve daha fazlası prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile ödeniyor.
 
Ülkemizde yapılan istatistiklere göre son 3 aylık dönemde işsizlik sigortası fonundan işsizlik ödeneği alabilmek için başvuruda bulunanların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre % 55 artmıştır. Geçen yılın Ağustos, Eylül, Ekim aylarında İŞKUR işsizlik maaşı almak için toplam 56 bin 873 kişi başvururken bu yılın aynı döneminde başvuruda bulunanların sayısı 88 bin 592’ye yükselmiş. Hal böyle olunca siteyi kurma aşamasında çalışanlarla ilgili çok daha yeni reformlarla yazı yazma hayalini kurarken artan % 55 lik bir işsizlik ordusunun sonucunda gündeme değinelim diye bu konuyu ele aldık.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum